Bezoekers van het Taalcafé op stap naar het Singermuseum, Laren

Het is vrijdagochtend 20 oktober 2023, wij verzamelen ons bij het Huis van Eemnes. Het is een regenachtige herfstdag, zoals wij die in Nederland maar al te goed kennen. Wij, bezoekers en vrijwilligers, druppelen tussen negen en half tien binnen, want het is vandaag de dag van het bezoek aan La Grande Bleue, de tentoonstelling in het Singermuseum.

Bij het museum wachten al een paar mensen van het Taalcafé die rechtstreeks naar Laren zijn gekomen. In de atelierruimte krijgen wij uitleg van de expositie over het Grote Blauw, de schilders van de Middellandse Zee. De gastvrouw van het Singer krijgt gelukkig technische ondersteuing van Mehmet zodat de powerpointpresentatie kan starten. Wij krijgen een voorproefje van de tentoonstelling met afbeeldingen van de schilderijen en foto’s van de plek waar de kunstschilder aan het werk was.

Na de toelichting gaat iedereen het musueum in om de tentoonstelling te bezoeken, waarbij de een de ander vraagt: wat vind jij mooi van dit schilderij? Een kunstenaar uit de groep wijst anderen op de stijl, waarin een schilder te werk is gegaan: “Zie je al die stipjes waarmee dit schilderij is gemaakt. Dat is het pointillisme.”

Om elf uur gaan we zelf schilderen in het Singer Atelier. Aan het begin van de workshop krijgen wij een paar aanwijzingen om een portret te schilderen. In anderhalf uur schilderen alle deelnemers het portret van iemand die aan de overkant van de werktafel zit.

“Kijk, dit ben jij; jouw schilderij hangt over veertig jaar hier in het museum; goh, ben ik dat; nooit gedacht dat ik zou schilderen; jij hebt aanleg”, opmerkingen gaan over en weer. Er worden grapjes gemaakt; er wordt aanstekelijk gelachen. Kortom, er is plezier in het samen creatief bezig zijn. Gelukkig benadrukt de workshopleider dat het niet gaat om het resultaat, maar om de ervaring van het schilderen.

Aan het eind van de workshop worden alle portretten bij elkaar gezet. Er is applaus voor elkaar en voor de medewerkers van het Singer. Het is een ervaring, waarop een week later in het Taalcafé met plezier aan herinnerd wordt. Het is een evenement om nog eens te herhalen. Bedankt, Singer dat jullie dit mogelijk maken.